Alexiana.ro – Despre montajul usilor sau al jaluzelelor exterioare

Daca esti la finalul renovarilor sau la finalizarea lucrarilor de constructie a unei locuinte si vrei sa te ocupi de usile de interior sau alte lucrari de finisare , trebuie sa tii cont de designul casei tale ca sa obtii un aspect uniform si placut vizual  .Criteriul estetic insa nu este singurul de care trebuie sa tineti cont , calitatea si utilitatea fiind la fel de importante pentru ca o locuinta sa reziste in timp. Inainte sa iei o hotarare, iata principalele informatii care trebuie sa le stii despre tipurile de usi de interior si montarea lor corecta.

Daca ai o usa mai mare decat spatiul gol din zid , ce trebuie sa faci ? Dusumeaua sau peretii au o usoara inclinatie sau mici deformari ? Usa a fost montata stramb? In cazul in care este nevoie sa demontezi usa veche pentru instalarea celei noi, nu trebuie sa fii extrem de migalos:

 1. Desurubeaza balamalele si scoate usa
 2. Tocul il poti taia cu un fierastrau si scoate cu o ranga.
 3. Curata apoi resturile de ipsos sau alte tencuie li.

In oricare caz, instalarea usilor de interior este recomandată dupa ce ai terminat lucrarile de renovare la ziduri si la pardoseli. Mai precis, este bine ca montajul usilor sa se faca dupa montarea pardoselii si dupa aplicarea ultimului strat de vinarom sau oricare alt ultim finisaj al peretelui. In cazul in care montezi usa in tencuiala uda, tocurile vor atrage umezeala si se vor deforma iar toata munca ta va fi fost de prisos.Ai grija ca finisajele sa ajunga pana la marginea golului de zidarie, pentru ca eventualele lufturi sau baghete ornamentale sa fie mascate de usa. Daca montezi usile de interior la finalul lucrarilor, vei mentine starea perfecta a usilor si risti mult mai putin ca la finalul amenajarii sa ai usi zgariate sau stropite.

Cum depozitezi usa inainte de montaj

Daca usa este din lemn, trebuie sa o depozitezi intr-un spatiu acoperit, ferit de frig si uscat. Usi garaj .De asemenea, pentru a evita incovoierea sau deformarea, usa garaj  trebuie depozitata pe verticala sau pe orizontala si sprijinita de perete intr-un unghi de aproximativ 20 grade. Este recomandat ca folia protectoare sa nu fie scoasa decat dupa terminarea montajului, pentru a minimiza riscul de zgarieturi. Usile de interior se monteza in camere in care temperatura nu este mai mica de 10 grade C si umiditatea mai mare de 65%.

Cum se monteaza usile de interior din lemn , sfaturi utile .

Dupa ce te asiguri ca golul de zidarie este complet curatat, este timpul sa montezi tocul.

Primul pas – Montarea tocului
Pentru montare este recomandat sa respecti urmatorii pasi:

 1. Inainte sa montezi tocul, asigura-te ca usa montata are intre 1 – 1,5 cm deasupra pardoselii – fie gresie fie parchet
 2. Este indicat sa protejezi tocul cu hartie autoadeziva
 3. Cu ajutorul bolobocului, pozitioneaza corect tocul pe verticala
 4. Foloseste penele de lemn pentru a fixa temporar tocul
 5. Intre exteriorul tocului si golului de zid, pe toate laturile, instaleaza un distantier de lemn care te ajuta sa stabilești pozitia clara a usii si alinierea acesteia
 6. Pentru fixarea tocului in zid, foloseste minimum doua suruburi pe fiecare latura a tocului. Daca este nevoie sa ajustezi verticalitatea, strange sau desurubeaza suruburile la usi de garaj
 7. Asaza foaia de usa in balamale si verifica daca se potriveste corespunzator
 8. Umezeste suprafata de lucru cu apa si aplica spuma poliuretanica de jos in sus, pentru a acoperi golul de zid
 9. Lasa foaia de usa pe pozitie, aproximativ 12 ore, pana se usuca complet
 10. Dupa ce spuma s-a intarit, indeparteaza distantierii ajustabili si penele de fixare si
 11. taie surplusul de spuma cu un cutter

Pasul doi – Fixarea usii in balamale

Acesta este momentul in care se incepe fixarea mecanica a usii:

 1. Inainte sa incepi, trebuie să reglezi foarte bine balamalele.
 2. Pentru a aseza corespunzator balamale, deschide si inchide repetat usa.
 3. Dupa ce acul broastei nimereste in deschiderea din toc, poti monta feroneria – broasca si manerul
 4. In cazul in care partea de jos a usii atinge pardoseala, este indicat sa intercalezi saibe de otel sub partile superioare ale balamalelor. Canatul usii va fi ridicat astfel in pozitia dorita.

Montarea altor tipuri de usi sau rulouri exterioare . In cazul in care optezi pentru un alt tip de usa interioara decat cel clasic, fie din motive de functionalitate, fie de design, trebuie sa ai in vedere cateva aspecte in ceea ce priveste montajul:

Montarea usii de interior de sticla
Usa din sticla este o optiune buna pentru cei care prefera sa aiba senzatia unui spatiu generos, datorita luminii care patrunde in interior.In cazul in care vrei sa montezi o usa de sticla intr-o zona cu trafic intens sau jaluzele , poti opta pentru sticla securizata, care este foarte rezistenta si nici nu isi pierde aspectul de nou o perioada lunga de timp. Mai mult, usile din sticla se intretin foarte usor cu ajutorul unor solutii non-abrazive.Montarea unei usi de sticla sau jaluzele verticale ,nu este cu nimic deosebita fata de montarea unei usi de lemn obisnuite.

Montarea usii de interior glisanta / culisanta
Nu exista nici o diferenta intre usile glisante si cele culisante. Actiune de culisare sau glisare se refera la aluncarea unui obiect pe un dispozitiv special, in cazul usilor, este vorba de rolele pe care acestea sunt montate. Pentru exterior va recomandam jaluzele exterioare .

 1. Si aici, tocul este montat primul, prin lipire cu spuma polieuritanica. Asigura-te ca tocul este drept in cele 3 planuri.
 2. Ai grija ca, in partea unde va functiona usa glisanta, tocul sa fie instalat cu aproximativ 2mm mai iesit fata de planul peretelui. Pe buza superioara ramasa libera se va aseza ulterior suportul pentru sina de glisare.
 3. Marcheaza locul pentru gaurile suruburilor si pentru cele ale diblurilor de fixare.
 4. Pozitioneaza suportul pentru sina de glisare pe buza superioara a tocului, la aproximativ 15mm de coltul exterior
 5. Pervazul orizontal va trebui decupat in dreptul suruburilor de sustinere a glisantei pentru a se putea monta pe cat posibil mai aproape de fata peretelui.
 6. Elementul vertical de inchidere al usii se fixeaza de pervazul vertical de pe partea corespunzatoare cu 5 sau 6 suruburi
 7. Sina de glisare se fixeaza de suportul ei cu suruburile cu filet metric
 8. Urechea de prindere se pozitioneaza la aproximativ 150 mm de marginea usii masurat pana in axul surubului principal
 9. Reglajul foii de usa se face din cele 2 suruburi principale de sustinere
 10. Fixarea ghidajul de pardoseala cu banda dublu adeziva pentru a determina pozitia corecta
 11. Dupa determinarea pozitiei finale, in parchet se pot da suruburi de fixare
 12. Fixeaza masca sistemului de glisare fie cu suruburi fie cu un adeziv puternic

Montarea unei usi pliante
O usa plianta este o optiune foarte buna pentru un apartament mic, unde spatiul trebuie economisit eficient. Iata pasii pentru a monta o usa plianta:

 1. In functie de instructiunile de montaj, masoara cotele pe cadrul usii sau pe partile interioare si marcheaza-le. Aici va trebui sa dai gaurile.
 2. Monteaza clipsurile pentru sinele glisante si contrasine.
 3. Aplica agentul de ungere din setul de livrare pe glisiere pentru ca ulterior usa sa se deschida si sa se închidă usor.
 4. Impinge cele doua jumatati de usa in sinele glisante si ajusteaza sina
 5. Fixeaza sina pe clipsurile premontate
 6. Taie o degajare pentru prag in contrasinele fixate perpendicular in cadrul de usa
 7. Fixeaza cele doua contrasine pe clipsurile de montaj si introdu sinele in cele doua aripi ale usii
 8. Fixeaza cele doua profile de acoperire la dreapta si la stanga sinei glisante cu clipsurile de montaj
 9. Pune manerele de usa si insurubeaza-le strans

Ce este de facut daca intalnesti urmatoarele situatii ?

Ai o usa mai mare decat spatiul gol din zid?

In cazul in care ai achizitionat o usa standard de peste 2 metri inaltime, o optiune este sa tai maximum 2 centimetri din usa si toc si sa montezi un contratoc si un pervaz. Copertine . Ai grija sa folosesti un fierastrau circular de mana ca sa poti taia drept. Este o metoda mai simpla decat sa spargi stratul de caramizi din partea de sus.Daca iti este mai usoara optiunea de a sparge peretele, poti incorpora un buiandrug. Asa, portiunea de zidarie va fi sustinuta si nu mai trebuie sa faci nici o modificare usii. Daca doriti sa dati o nota distincta curtii dumneavoastra va recomandam si marchize  sau sa luati in calcul si construirea unei pergole .

Dusumeaua sau peretii au o usoara inclinatie?

Cel mai simplu mod de a verifica daca peretii sunt drepti este cu ajutorul dreptarului.Daca inclinatia este foarte mica, de maximum 2 cm, atunci poti aplica doua straturi de glet cu gletiera de maximum 2 mm.Dupa ce se usuca, smirgheluieste usor suprafata.Nu uita ca inainte sa dai cu gletul, sa aplici un strat de amorsa diluata conform indicatiilor de pe ambalaj. Pentru geamuri va recomandam obloane exterioare care dau o nota originala locuintei dumneavoastra .

Usa a fost montata stramb?

In cazul in care usa a fost montata stramb, se recomanda demontarea si repozitionarea corecta sau eventual sa recurgeti la automatizari  .Daca usa este lasata sau prea sus, poti scoate saiba pentru a compensa luftul.Aceasta solutie este mai riscanta, deoarece scoaterea saibei poate duce la aparitia unor defecte sau a uzurii rapide.

In acest articol am incercat sa va fim de folos cu cateva sfaturi utile ca urmare a experientei castigate in timp , astfel incat dumneavoastra sa nu fiti nevoit sa invatati din propriile greseli sau sa pierdeti timp pretios cautand cea mai buna varianta . Un furnizor de incredere pentru nevoile dumneavoastra este compania alexiana , care are o vechime de 25 de ani pe piata din Romania si servicii ireprosabile .